Kesäsesonkiin valmistautuminen

Melkein vuosi on kulunut siitä kun viimeeksi tänne blogiin olen kirjoitellut. Paljon on vuoteen mahtunut. Jos lähtisin tiivistämään kaikki kuvaukset yhteen blogitekstiin tulisi siitä melkein puolikas romaani. Joten käännänkin mieluummin katseita kohti tulevaa kesäsesonkia. Kesä on varmastikin valokuvaajille se kaikista kiireellisin aika vuodesta. Silloin järjestetään eniten juhlia, jos muihin vuodenaikoihin vertaa. Juhlista halutaan totta kai muistot talteen valokuvien muodossa, mikä tarkoittaa valokuvaajille myös vähän enemmän töitä. Tämä on tietenkin positiivinen asia näin valokuvaajan näkökulmasta.Tähän kesään olen valmistautunut varmaan paremmin kuin yhteenkään aikaisempaan kesäsesonkiin.

Talvella on hiljaisempaan kuvauksien osalta. Silloin on aikaa ylläpitää sekä kehittää omaa ammattitaitoa. Olen opiskeltu uusia tekniikoita sekä kehittänyt itseäni kuvaajana. Tiedän, että uusien tapojen avulla pystyn hoitamaan työni paremmin sekä samalla myös tehokaammin. Aika mitä uusien asioiden opiskeluun käyttää ei varmasti mene koskaan hukkaan. Olen pystynyt kehittämään monista mekaanisista asioista hyvällä tavalla rutiineita. Ruutiineilla en kuitenkaan tässä tapauksessa tarkoita urautumista. Urautumista koitan tietoisesti jopa välttää. Jokaiseen kuvaukseen lähden ”puhtaalta pöydältä”. Pyrin käyttämään mahdollisimman paljon luovuutta enkä toteuteta aina kaikkia asioita samallatavalla. Niin sanonutsti ”niin kuin aina enenkin on tehty”. Tietenkään pyörää ei kannata joka kerta yrittää kehittää uudestaan. Kyse on enemmän asenteesta, miten jokaiseen kuvaukseen suhtautuu.

Editointi puolelle hankin keväällä uuden tietokoneen. Sillä puolella on nyt vähän enemmän tehoa. Ei jää ainakaan koneen kapasiteestista hommat kiinni. Alkukesästä on vielä editointiin tulossa aivan uusi työkalu. Loupdeckin kehittämä valokukuvien editointiin suunniteltu ”näppäimistö”. Tätä näppäimistöä odotan innolla. Kesän mittaan näen miten käytännössä se tulee osaksi työnkulkuani.

Kesäsesonki lyödään todenteolla käyntiin parin viikon kuluttua, kun ensimmäiset kesähäät ovat ohjelmassa. Kesälle on tulossa paljon mielenkiintoisia projekteja, missä saan olla osana. Pelkästään häitä ohjelmassa on tänä kesänä kahdeksat. Tämä on aikaisempien vuosien kokemuksen mukaan ehkä paras mahdollinen määrä muutamaan kuukauteen. Tällä määrällä pystyn keskittymään jokaiseen pariin ja heidän tärkeään päiväänsä sata prosenttisesti. Editointijono ei kasva viikkojen jopa pahimmassa tapauksessa kuukausien mittaisiksi vaan saan edellisen parin kuvat eteenpäin ennen seuraavia kuvauksia. Tämä tyyli on toiminut minulle parhaiten. Nämä ovat hyvin yksilöllisiä juttuja. Vuosien saatossa olen löytänyt sen tavan, mikä sopii juuri minulle. Joillekin toisille kuvaajille sopii joku toinen tapa. Nämä ovat mm. niitä rutiineja mistä aikaisemmin mainitsin.

Kesällä on tarkoitus tehdä myös uusi aluevaltaus. Tarkoituksena pitkin kesää kuvata materiaalia yhteen mainosvideoon. Olen aikaisemmin suorastaan välttänyt videoprojekteja. Olen kokenut, että taitoni eikä kokemukseni siltä puolelta ei ole ollut sillä tasolla, että voisin tuottaa tarpeeksi hyvän näköistä materiaalia eteenpäin. Tästä asiasta olen ollut aina tarkka. Asiakastöillä ei lähdetä treenaamaan vaan silloin pitää olla tieto siitä itsellä, että pystyy homman maaliin asti viemään. Nyt koen, että olen sillä saralla valmis. Videon kuvaaminen sekä editoiminen on kuitenkin täysin oma maailmansa vaikka siellä paljon samoja lainalaisuuksia still-kuvien kanssa onkin.

Paljon mielenkiintoista on luvassa. Vielä pari viikkoa ladataan akkuja. Sitten laitetaan koneen toden teolla käyntiin. Koitan aktiivisemmin jakaa tänne kuulumisiani. Kirjoittelen kuulumisiani sekä julkaisen kulissien takaista materiaalia kesän mittaan myös Facebook-sivuille sekä uutena some-kanvana mukaan tulleeseen Instagramiin. Kannattaa siis ottaa ne myös seurantaan. Instagramista kuviani löytää nimimerkin @valokuvaajahannurissanen takaa.

Menu